Panik Atak Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

1. Kalp Krizi Geçiriyorum Mu?
Panik atak sırasında kişilerin kalp krizi geçirdiğini düşünmesi oldukça yaygındır. Ancak, doktor kontrolünden geçildiğinde fiziksel bir problem olmadığı belirlenmişse yaşanan durumun kalp krizi değil panik atak olma olasılığı yüksektir. Panik atak herhangi bir zamanda ortaya çıkabilirken, kalp hastalıkları genellikle efora bağlı olarak belirir ve kişi dinlendiğinde belirtiler kaybolur.
2. Panik Atak Geçirirken Ölüm Korkusu
Panik atak sırasında en kötü senaryonun kendinden geçme olduğunu düşünmek doğal olsa da bu durum birkaç saniye içinde yaşanır ve genellikle geçicidir.
Panik Atak ve Vücuda Zarar Verme İlgisi
3. Panik Ataklar ve Vücuda Etkisi
Panik ataklar, kişinin bedenine zarar vermek için değil, koruma amacıyla ortaya çıkan sempatik sinir sistemi aktivasyonudur. Bu aktivasyon belirli bir süre sonra kapanır ve vücut normale döner. Panik ataklar genellikle vücuda zarar verecek kadar şiddetli değildir. Ancak, kronik stres ve kaygı durumunda uzun vadede fiziksel ve hormonal dengesizlikler oluşabilir. Bu durumda bir uzmandan destek almak önemlidir.
Panik Atak Döngüsü ve Sonuçları
4. Ömür Boyu Panik Atak
Panik ataklar genellikle bir döngü içinde meydana gelir. Kişi, bedenindeki değişiklikleri korkuyla karşılar ve bu değişikliklere olumsuz anlamlar yükler. Bu anlamlarla daha da korkan kişi, belirtilerin şiddetlenmesine neden olabilir. Ancak, fizyolojik bir problem yoksa ve belirtilerin zararlı olmadığına inanıldığında panik ataklar azalabilir.
5. Başkalarına Zarar Verebilir Miyim?
Panik atak sırasında kişi kendini dehşet içinde ve ne yapacağını şaşırmış hissedebilir, ancak bu durumda çevreye zarar verme kaydedilmemiştir.